utevistelse

2010-11-30 ♥ 14:46:54 | Kategori >> Vardag | KOMMENTARER (1)

Man ska ta vara på dagsljuset. Det är något problematiskt när det är ljust typ 7 sekunder per dygn. Jag passade på att följa min man till tåget vid 12.40. Då stod solen lågt på himmelen redan, men det var gnistrande vackert ute! Synd att jag var tvungen att säga hejdå till mannen och gå ensam tillbaka...


storhandling

2010-11-29 ♥ 20:37:36 | Kategori >> Allmänt | KOMMENTARER (1)

Fick åka med pappa till Ica Maxi. Köpte en hel massa mat. Bland annat fem förpackningar leverpastej, 40 ägg och 3 kg kyckling. Är det normalt att handla så mycket när man bara är två personer?

Egentligen är det väl för att vi äter väldigt enformigt. Kommer in i perioder. Just nu kan jag bara äta julknäcke med bregott, leverpastej och gurka till frukost. Min karl är i samma period... Kyckling äter vi typ...jämt.


varm choklad

2010-11-29 ♥ 13:25:20 | Kategori >> Mat & bak & sånt | KOMMENTARER (0)

Man kan göra varm choklad av riktig mörk choklad, det är superlätt. Titta här så får ni se.

Men den här är nog nästan ännu godare:

Man behöver bara mjölk, houng och kakao.


En liten skvätt het mjölk rörs ihop med honung och kakao...


Sen hälls ytterligare varm mjölk på och så rör man om - klart!

Rekommenderas starkt. Honung måste vara världens godaste sötningsmedel.

Jag drack nyss min kopp istället för lunch. Det rekommenderas inte.


jag har världens finaste man

2010-11-29 ♥ 13:15:19 | Kategori >> Tankar & diskussioner | KOMMENTARER (0)

Min sambo skickar sms och berättar att han hittade en 500-lapp på marken. Jag skriver att det var ju jättekul och bra, precis vad vi behövde! Han skriver "ja... men stackars den som tappade den :(..". Jag hade inte en tanke på det, förrän nu när han sa det.

/Egoist


inte snuskigt äckligt

2010-11-29 ♥ 09:58:41 | Kategori >> Mat & bak & sånt | KOMMENTARER (3)

Jag tyckte det lät väldigt snuskigt med choklad med salt i. Men det var väldigt gott! Den tog slut på två dagar. Jag och sambon delade upp den millimeterrättvist. Bråkade lite om de största bitarna när vi bröt isär två. Kanske är det för att vi är störst i syskonskaran båda två? Vi har liksom levt hela livet med uppfattningen om att hela tiden behöva stå tillbaka för andra, offra sig, ha överseende osv. Men vem vet. Vi kanske bara älskar choklad väldigt mycket.


kanelkaffe

2010-11-28 ♥ 12:38:38 | Kategori >> Mat & bak & sånt | KOMMENTARER (0)

Julkaffe kan man köpa lite varstans. Gärna i bruna påsar i nån mysig inredningsbutik för skyhöga priser. Känns sådär lyxigt och härligt. Men det går precis lika bra att göra eget julkaffe. Bara att hälla lite kryddor i kaffefiltret. Jag har mest bara kanel i mitt för jag tycker det är godast. Men kardemumma, nejlika och lite torkat apelsinskal går förstås också precis lika bra!

Billigare, bättre och godare!



första advent

2010-11-28 ♥ 11:11:18 | Kategori >> Festligheter | KOMMENTARER (0)

Gårdagskvällen ägnades åt glöggfest. Det var fantastiskt trevligt. En massa snittar, glögg, vin och framförallt skratt. Det var länge sedan jag skrattade så mycket. Välbehövligt!

Idag är det kalas igen. Men först ska jag koppla av, titta på det första ljuset som brinner och kanske kyssa min man.


juligt

2010-11-27 ♥ 09:32:14 | Kategori >> Tankar & diskussioner | KOMMENTARER (0)

Jag och min kusin brukar alltid sätta upp mormors julpynt. Det började väl när vi var runt 12, då betalade hon oss 50 kr för att hjälpa henne, för hon tyckte det var skönt att slippa kliva upp och ner för pallar och så.

För varje år som gick så fick vi göra mer och mer i takt med att hennes ork och förmåga har minskat, och de senaste åren så har vi gjort allt, medan hon har suttit på en stol och berättat för oss hur alldeles fantastiska vi har varit. Hon har mycket stora tankar om sina barnbarn. En gång sa hon till mig att jag är så fantastiskt duktig på det här med el att jag borde bli elektriker...det jag hade gjort var att stoppa en av ljusstakarnas sladd i en förlängningssladd...

Idag så ska vi pynta som vanligt. Men mormor är inte hemma, för hon är på sjukhus. Det känns så väldigt trist och konstigt, men vad ska man göra?

Men först så ska vi på julmarknad
, och ikväll är det glöggkväll hos den nämnda kusinens föräldrar!

Ängeln på bilden hänger i mitt fönster. Den har jag fått från mormor, hon ville slänga den. Det är bara en vanlig billig från IKEA, som nästan varje familj har, och den har helt tappat formen. Men den är liksom värdefull bara för att den har hängt hemma hos henne, även om det inte ens är någon gammal fin sak eller så.


det går fort och effektivt om man är manisk

2010-11-25 ♥ 22:36:13 | Kategori >> Allmänt | KOMMENTARER (1)

Jag har velat sortera klädkammaren som vi har i hallen sen i våras. Den är jättestor och jättebra, men har varit totalt omöjlig att ens komma in i. Jag har inväntat ett ryck - men det har inte infunnit sig, förrän nu. Så klockan 22.00 en torsdagskväll så börjar jag att riva ut allt ur klädkammaren. Inte en enda sak har jag slängt, och ändå så finns det fullt med plats nu. Underligt.

Utrivna saker i hallen...



Nu har jag plats för att kunna slänga in väskan och mina vinterstövlar i klädkammaren så fort jag kommer innanför dörren. Innan var det saker staplade från golv till tak.

Det är egentligen mycket kvar att göra. Med lite trådbackar och annat så kommer det bli kanonbra, just nu är det inga förvaringslösningar, bara utrymmen att lägga saker på hög på. Det blir ett senare projekt.


moget.

2010-11-24 ♥ 20:11:07 | Kategori >> Odling | KOMMENTARER (0)

Här ligger tomater och mognar. De var alldeles gröna när kylan drog in så jag plockade dem av tomatplantorna och la dem inomhus. En del ruttnade. Men många har fått färg och mognat! Det går långsamt, men bra. Två olika sorters tomater odlade jag i somras.


Frosmofjällen

2010-11-24 ♥ 11:36:38 | Kategori >> Allmänt | KOMMENTARER (0)

Nu ska jag trotsa snökaoset (som det kallas om det kommer så mycket som en snöflinga i Stockholm) och bege mig mot tåget. Enligt sl.se så ska de gå i tid. Det tror jag på när jag ser det.

Men först ska jag pussa min man.


pyssla finaste julgransdekorationerna av valnötter

2010-11-24 ♥ 11:20:58 | Kategori >> Hus & hem | KOMMENTARER (3)

Underbaraclara skriver om pysslandet tio budord. Jag håller med om att det bästa är att kunna ha sakerna framme. Då blir det inte så jobbigt att röja fram och städa undan, och inspirationen kommer lättare. Men vad gör man om man bor i en tvåa liksom?

När pysselinspirationen kommer så får jag ta fram mina saker ur olika påsar och lådor lite varstans. Här trängs scrapbookinggrejer.


Plockar fram lite saker som kanske kommer till användning... Jag hade inga direkt juliga band tyvärr. Hade fått för mig att det randiga var rödare, men det var mest rosa.


En valnöt som har knäckts (knäppts?) försiktigt med nötknäppare. Min kille krossar dem i vanliga fall med bara händerna (!!) och då blir de bara smulor. Men det fick han inte göra nu.


Jag knöt ett spetsband och la det i nöten...


Jag la en klutt lim i mitten av nöten så spetsen skulle sitta bättre, sen limmade jag längs kanten och satte ihop nöten.


Höll i den ett tag...


Färdigt!

Världens lättaste pyssel. Blir rätt fint tycker jag, och tar inte många minuter. Trist att mina bilder är kassa, så går det när man bara har en kompaktkamera. En gång i tiden "hade" jag en systemkamera, men den var visst min pappas egentligen....


måndagsdejt

2010-11-23 ♥ 16:17:58 | Kategori >> Allmänt | KOMMENTARER (0)

 

Jag och finaste sambon åkte till stan. Inte en enda julklapp köpte vi.

 

 


Men vi hann med att dricka skumpa till lunchen. För att fira att vi är kära. Bättre sak att fira kan jag knappt komma på!


idag blir nog en fin dag

2010-11-22 ♥ 11:19:15 | Kategori >> Vardag | KOMMENTARER (1)

 

Sambon och jag har ätit en bastant frukost. Nu ska vi ut på stan. Kanske handla lite julklappar, men framförallt göra något helt annat.



tänd hellre ett ljus än klaga på mörkret

2010-11-20 ♥ 18:42:10 | Kategori >> Vardag | KOMMENTARER (1)

Min mat härom dagen. Kalkong, brie och massa ägg. Och så majonäs till.

 

Jag sov 4 timmar inatt. Dog nästan av trötthet i morse när jag gick till jobbet. Var helt slut när jag kom hem till en mer eller mindre sanitär olägenhet. Kände att jag höll på att få panik av tröttheten och stökigheten. Så jag städade, och städade och städade. Vågade inte sätta mig ner för då hade jag inte orkat resa mig igen. I två timmar städade och skurade jag, men ändå hann jag bara hälften av rummen. Och vi bor i en tvåa (men det blir ju 4,5 rum att städa, badrum, vardagsrum, sovrum och kök...och hall). Köket är skinande rent och vardagsrummet likaså. Det känns härligt.

 

På måndag ska vi göra något mysigt.



nu var det jul här i vårt hus

2010-11-19 ♥ 20:39:09 | Kategori >> Mat & bak & sånt | KOMMENTARER (1)

Vi fuskade lite och julfikade igår!


enkel dessert

2010-11-17 ♥ 17:57:08 | Kategori >> Mat & bak & sånt | KOMMENTARER (0)


Hårt vispad grädde i bakplåtspapper...


Spritsas på en tallrik...


och serveras med microtinade björnbär!



snabbmat med hemgjord hovmästarsås

2010-11-15 ♥ 21:27:10 | Kategori >> Mat & bak & sånt | KOMMENTARER (3)

Gravad eller rökt lax är jättegott. Köper man vanliga vakuumförpackningar med sådan så håller den länge i kylen, så det är bra att alltid ha hemma! Med egen hovmästarsås blir det hur gott som helst.

Hovmästarsås är lätt att göra! Det är bara ett enda kritiskt moment, men det är lätt fixat.

3 msk senap
1 äggula
1 msk strösocker
1 krm salt
0.5 krm vitpeppar
1 dl olja
1 dl creme fraiche eller yoghurt
Hackad dill

Blanda senap, äggula, salt, socker och vitpeppar. Vispa sedan med elvisp samtidigt som du har i oljan saaaakta. Detta är det kritiska momentet. Om oljan inte blandas i tillräckligt långsamt så skär såsen sig. Och då finns ingen räddning, då är det bara att slänga den och försöka igen! Så ha inte bråttom, så blir det så bra så. Sedan blandar du i creme fraichen/yoghurten (jag tar vanlig naturell yoghurt som jag vanligtvis äter till frukost för den finns ju hemma), och till slut dillen.

Gott gott!


buu fucking huu och ja jag kastar sten i glashus

2010-11-15 ♥ 16:39:28 | Kategori >> Tankar & diskussioner | KOMMENTARER (0)

Hur irriterande är det inte när människor klagar över att de måste göra sånt som alla människor måste göra? Som tycker synd om sig själva för att de går upp tidigt på morgonen, jobbar halvt ihjäl sig och sen panikhandlar på vägen hem, för att sedan komma hem till ett diskberg och en svinhungrig mage men ingen ork att laga middag?

Det är liksom livet. Det är så det ser ut. Skitjobbigt, visst. Men orkar man inte så kan man ju gå ner i arbetstid och flytta ut på landet där ett litet hus kostar ingenting och odla sina egna grönsaker.

Vi klagar över att vi är stressade idag, men faktum är att vi aldrig förr har ägnat så mycket tid åt vår fritid. Vi har köpt oss fria från korvstoppning och potatisodling, vi äter halvfabrikat så vi kan laga middag på en kvart. Vi kostar på oss spa-behandlingar och utlandsresor, och många hinner surfa, titta på tv eller läsa varenda dag.

Vi vill finna oss själva, få tid att varva ner, hitta lugnet. Jag säger inte att det är hälsosamt att stressa, tvärtom. Men att tro att stress är något vi har uppfunnit på senare tid är dumt. Det var inte bättre förr. Då hade man inte tid att känna sig stressad.


En mycket nördig maskerad

2010-11-14 ♥ 12:36:06 | Kategori >> Festligheter | KOMMENTARER (1)

En True blood-maskerad full med vampyrer, fangbangers, varulvar och t.o.m. Fellowship of the Sun-anhängare ägde rum igår.

Lafayette hade V med sig.

Vissa spred sin propaganda.

Vampyrer och varulvar hade en något tuffare dekorering på borden...

...än Fellowship of the Sun-angängarnas lilla bord med blommig duk och pelargon.


Snacks och Tru Blood


den sista smaken av sommaren för i år

2010-11-13 ♥ 12:18:03 | Kategori >> Odling | KOMMENTARER (0)

 

Trots att de hade blivit frostskadade så plockade jag de gröna tomaterna som satt på vår döende växt på balkongen. De flesta ruttnade bort, men den här mognade i fönstret och blev ätbar och mycket god!

 

Nu blir det defintivt inga mer hemodlade tomater förrän nästa år.



vampyrer och prinsessor

2010-11-12 ♥ 20:25:36 | Kategori >> Festligheter | KOMMENTARER (1)

Imorgon ska jag och två av mina kusiner + våra män ha fest. Med True Blood-tema. Det ska bli jättekul! Vi har planerat festen länge och har inhandlat diverse livsviktiga saker så som retracable fangs beställda från USA, som dock var för stora för våra små munnar så vi fick köpa nya på buttericks, och pannacottaingredienser. Meningen var att pannacottan till vampyrerna skulle vara blodröd så det såg ut som levrat blod... Men trots två flaskor karamellfärg så blev den bara rosa och ser ut som världens prinsesspannacotta...





hösten är slut och vintern kommer

2010-11-11 ♥ 11:20:21 | Kategori >> Vardag | KOMMENTARER (4)

Det är helt sjukt hur fort tiden går. Jag hann inte mer än köpa en höstjacka innan det var dags att hämta min stora tjocka vinterjacka. Det ger dock lite hopp om livet, eftersom jag gärna spolar förbi tiden av c-uppsats och vinter och välkomnar våren. Men än så länge är det lång tid kvar...

Idag ska jag arbeta. Jag förstår inte varför jag gör så här mot mig själv, jag klarar mig utan de extra pengarna och det enda som händer är att jag blir ännu mer stressad. Jag kan inte ha en ledig dag utan att boka in någonting, och då kanske man får skylla sig själv om man får magsår... (fast nu är det ju inte stress utan en bakterie som orsakar magsår?).


4 saker utan inbördes ordning

2010-11-10 ♥ 20:40:00 | Kategori >> Allmänt | KOMMENTARER (2)


4 TV-program jag ser:
1. Babel
2. Annas Eviga
3. Go'kväll
4. Gomorron Sverige

(haha, jag tittar väldigt sällan på tv)

4 saker jag gjort idag:
1. Städat köket
2. Kysst min man
3. Umgåtts med en kusin och hennes barn
4. Gjort hovmästarsås för första gången

4 saker jag längtar efter:
1. Ledighet
2. Min fina man
3. Sommaren
4. Framtiden

4 saker på önskelistan:
1. Att jag klarar skolan smärtfritt
2. Att Majas fredrik mördar cancern
3. En resa
4. Nya soffor och köksbord...




att plugga

2010-11-10 ♥ 18:22:14 | Kategori >> Vardag | KOMMENTARER (1)

Jag skjuter allt på framtiden. Dagen har spenderats med annat än att plugga, vilket framgår av föregående inlägg... Nu är det kvällning och dags för mig att ta tag i mitt liv. Det blir lättare med en kopp te.

Kannan har vi fått från min killes mamma. Det blir på något vis mycket mysigare att göra te om man använder den. Oklart varför.


gört själv

2010-11-10 ♥ 18:18:48 | Kategori >> Hus & hem | KOMMENTARER (0)

För att undvika att ta tag i mitt plugg så har jag idag städat köket, fikat med vän, lekt med väns barn och gjort egen peelin. Det är kanske världens lättaste sak att göra.

I den ena är det olja, socker och kaffe. I den andra socker och olja bara, sockret är färgat med rödbetor. Naturligt värre!


äggsallad

2010-11-07 ♥ 22:46:42 | Kategori >> Mat & bak & sånt | KOMMENTARER (2)

Om man inte orkar laga middag i sin ensamhet så kan man kasta ihop lite sallad, tomat, ägg och brieost. Mycket gott, fräscht och enkelt att "laga".

Någon kommenterade och frågade om jag aldrig lagade mat,
eftersom mina måltider har verkat lite tråkiga när jag äter rån och makrill i tomatsås typ... Men sanningen är att jag är väldigt intresserad av matlagning och tycker det är roligt, men tråkiga vardagskvällar när min sambo jobbar så är jag inspirationslös. Och jag bloggar nästan bara sådana kvällar, för när han är hemma så är jag upptagen med att hångla! Sådeså.


ibland är det inte lätt att tänka rätt

2010-11-07 ♥ 19:57:09 | Kategori >> Tankar & diskussioner | KOMMENTARER (1)

Nu ska det för en gångs skull inte handla om dagens ungdom. Utan om dagens gamlingar.

Det är på väg utför för dagens gamlingar. De är inte som tanter och farbröder alltid har varit. Något drastiskt har hänt. Plötsligt så sitter inte mormödrar och stickar koftor längre. De saftar inte, de syltar inte och de tycker långkok är slöseri med tid. Istället har de egna intressen. Istället leker de ungdomar. Skavlan pratade om det för något avsnitt sedan, om att hans mamma åkte på Nilen-kryssning. Amelia Adamo pratade om vuxenröj och sex över 60.

Ibland undrar jag hur inskränkt och korkad man är om man pratar om sådant. Gamla människor har ju inte saftat, syltat, knypplat och lyssnat på tantmusik för att de har blivit gamla, utan för att de alltid har gjort sådant. Min mormor stickade när hon var 20, och fortsatte med det ända tills hon blev mormor och då var det typiskt för den generationen att göra sånt.

Dagens mormödrar har andra intressen, och typsiska mormorsgöromål kommer således att ändras. Ganska logiskt....


40årsfest

2010-11-06 ♥ 16:04:33 | Kategori >> Festligheter | KOMMENTARER (0)

Andras festförberedelser kanske bestod i att välja kläder, föna håret och annat tjaffs. Jag ägnade mig åt att försöka bota min migrän. Det har gått hyfsat faktiskt. Nu ska jag kasta på mig kläder och smink för att sedan bege mig till festlokalen!



hemgjord aioli med halvfabrikat

2010-11-06 ♥ 13:41:34 | Kategori >> Mat & bak & sånt | KOMMENTARER (0)

Det är inte direkt svårt att göra egen aioli om man gör den på halvfabrikat. Då kan man egentligen lika gärna köpa färdig förstås, men den här gången gjorde vi den endast för att vi blev sugna men inte hade någon hemma.

Majonäs, vitlök, citronsaft och cayennepeppar!

Vi åt den med gravad lax. Nästa gång ska vi göra den från grunden, med egen majonäs och så.


snart är det över och då kan man andas

2010-11-05 ♥ 12:57:34 | Kategori >> Vardag | KOMMENTARER (0)

Så spänd i nacken att jag nästan får panik. Inte blir det bättre av att sitta vid datorn, men det är jag så illa tvungen till eftersom jag måste skriva på uppsatsen. Nacken gör ju inte direkt huvudvärken bättre. Migrän ibland och klassisk spänningshuvudvärk ibland. Tidiga mornar och sömnlösa nätter. Jag tror de flesta som har pluggat känner igen sig.

Snart är jag klar. Snart får jag börja jobba. Det är lite konstigt vilka perspektiv man får när man pluggar, hela sommaren kändes som semester eftersom jag bara behövde jobba heltid. Sen var ju inte det världens mest avancerade jobb för visso, men ändå.

Till sommaren är jag färdig. Då är det bara att hoppas på jobb. Tänk, att ha ett riktigt jobb. Ledig varje helg (eller någon annan dag varje vecka). Semester! Flera veckors ledighet i rad låter ju som en ouppnåelig önskedröm, det är galet att det finns folk som har det så på riktigt. Och att jag kommer blir en av dem.

Men visst, det är skönt att plugga också. Att få styra över sin egen tid lite mer. Att kunna fika med en kompis på en tisdag om man känner för det, och plugga igen någon annan dag. Det är inte tiden egentligen som är stressmomentet, det är faktumet att aldrig aldrig aldrig kunna slappna av.


jag har världens bästa man

2010-11-03 ♥ 13:08:44 | Kategori >> Allmänt | KOMMENTARER (2)

Jag går och hälsar på min mormor. När jag kommer hem så städar karln det sista i vår förr otroligt stökiga lägenhet och nu står han och gör hemgjord aioli som vi ska äta till lunch (inte bara aioli, lax också...).

Han ser inte alltid så snäll ut, men det är han.
(här är han modell för ett brädspelskort, han har inte tatueringar och sånt egentligen...)


jag är gammal

2010-11-03 ♥ 09:43:36 | Kategori >> Festligheter | KOMMENTARER (1)

Igår fyllde min lilla lilla lillebror år. 16 år. När ens lillebror fyller så mycket så är man gammal på riktigt. Min andra lillebror är 18, och jobbar som arrestvakt. Hur läskigt är inte det?


allt har en naturlig förklaring

2010-11-01 ♥ 17:54:47 | Kategori >> Allmänt | KOMMENTARER (3)

Jag är väldigt paranoid av mig. Kan få någon form av förföljelsemani och vara övertygad om att någon försöker bryta sig in i lägenheten. Så tänker säkert de flesta då och då.

Idag trodde jag det. Jag tyckte det lät som att någon skulle bryta sig in på riktigt. Jag går och tittar i kikhålet, och där ser jag två unga killar (typiskt inbrottstjuvar! Alla vet att killar är onda). Försöker intala mig själv att de säkert bara står där av någon naturlig anledning. De kanske väntar på någon (men varför står de vid vår dörr?!). Men så händer det. De håller på med min dörr. På riktigt. Det skramlar, och jag tittar genom kikhålet och där står tjuv/mördarna och håller på med verktyg i dörren. Jag får typ panik. Det är på riktigt! Den här gången händer det faktiskt! Jag öppnar dörren snabbt. Tänker att de kanske blir rädda och springer, för kommer de in så dödar de mig säkert om de blir rädda. Jag vill inte dö. Så jag öppnar dörren och de säger "oj"... förvånade över att en kvinna i batikbyxor och bästa prickiga bh-toppen slänger upp dörren i ansiktet på dem. Sedan säger de att de är färdiga nu, de har bytt namnskylten på vår dörr...


tillfrisknad och förfriskad

2010-11-01 ♥ 14:21:33 | Kategori >> Festligheter | KOMMENTARER (0)

I lördags var jag plötsligt frisk. Lika plötsligt som jag blev översköljd av denna förbannade kräksjuka så blev jag helt fri ifrån den.

Så sambon och jag åkte med mamma och min syster till Skärholmen för inhandling av diverse prylar. Jag köpte en timer till kaffebryggaren och ett par leggings, typ. Inte världens mest lyckade shoppingrunda, men så går det när man tycker det är ganska trist att handla kläder. Timern är bra att ha i vilket fall, så jag slipper ångest över eventuellt påslagna kaffebryggare i tid och otid.

På kvällen skulle vi på 30-årsfest med punktema. Min blommiga tröja kändes inte så passande, och inte mitt hår heller. Kläderna var tämligen lätta att byta, men håret råddes det ingen bot på trots att jag försökte. Det blir liksom sådär hur jag än gör.

I äkta punkanda så var det ful-ölstävling. Man skulle gissa vilken som var billigast vs dyrast. Prisskillnaden mellan dessa två ytterligheter var inte ens en krona om jag minns rätt.

Det var en trevlig helg, om man bortser från kräksjukan... Nu förbereder jag mig för morgondagens opponering. Inte fullt så kul.


RSS 2.0