vår och odlingsförberedelser

2014-03-31 ♥ 10:25:33 | Kategori >> Familjeliv | KOMMENTARER (3)

En helg med så mycket sol att det känns som sommar. Jag har monterat upp några pallkragar, anlagt en rabatt och krattat en massa löv. Att vår tomt har utsikt över lekparken har helt klart sina fördelar.... För allt detta har jag kunnat göra samtidigt som ungen var underhållen. Hon har vattkoppor men är nästan bra, det kändes bra att äntligen få släppa ut henne på "grönbete", hon klättrade på väggarna här hemma, liksom fast i sin feber och sitt kli.
 
Vår framsida ligger i direkt söderläge. Altanen blir supervarm och mysig. Där ska det stå krukor med tomat, gurka, paprika och kanske något annat. Sedan ska det odlas i pallkragar också. Morötter, ärtor, broccoli, olika sorters lök och lite kryddor, ruccola och kanske något mer. Sallad? Spenat?
 
Baksidan har en stor (för att tillhöra ett radhus) plan gräsmatta. Det hade varit bättre med alla pallkragar där, och hålla framsidan mer "snygg", men nu är ju baksidan rakt i norr så det blir nog bättre så här. Och jag tycker nog egentligen inte att någonting är snyggare än en massa växande mat, även om andra kanske hade föredragit prydliga rabatter.....
 
Jag har för övrigt byggt ett litet drivhus, det blev sjukt bra för nästan inga pengar alls. Nu har jag storhetsvansinne och vill bygga ett växthus.
 
 


återbruka i all ära, men varför?

2014-03-07 ♥ 20:22:49 | Kategori >> Hus & hem | KOMMENTARER (2)

Jag försöker bli snällare mot miljön på de sätt som finns möjliga. Att återbruka är typ det snällaste man kan göra. Varje gång du använder en sak två gånger istället för en så halverar du ju miljöpåverkan per användningstillfälle. Sedan det ljuset liksom gick upp för mig så känns det ännu mer motiverande.
 
Jag är med i en facebook-grupp som heter Återbruka mera. Tänkte att det skulle vara ett bra forum för tips och inspiration, men tyvärr blev det inte riktigt så. Det är mest fina inredningsdetaljer gjorda av gamla grejer, en gammal handmålad vacker möbel som övermålas i högblankt vit och används igen osv. Det vill säga inte riktigt samma tänk som jag har när det gäller återbruk.
 
Poängen med att återbruka för att spara på miljön (och plånboken) är att det ska ersätta konsumtion. Använda igen istället för att köpa igen. Göra om istället för att köpa nytt. Ta tillvara. Och att måla en hästsko vit och hänga på väggen ersätter inte direkt konsumtion - om man inte annars skulle köpt en ny väggdekoration.
 
Därför vill jag få mer inspiration på hur man kan återbruka sådant som man använder i sin vardag. Allra helst förbrukningsmaterial förstås.
 
Att använda istället för att slänga är förstås jättebra. Det känns bra. Det går åt energi till att köra material från återvinningsstationerna, och att ta hand om sakerna sedan, så lite mindre miljöpåverkan är det kanske. Men allra bäst är att återbruka istället för att skaffa nytt. Alltså försöka hålla fokus på att sluta köpa saker, istället för att sluta slänga. Då går det av bara farten.
 
Annars hamnar man (jag) lätt i typ "åh vad dumt att slänga alla glasburkar, jag gör sjuhundraelva ljuslyktor med nyinköpt material från Panduro istället. Sen köper jag en t-shirt på h&m för 59.90 kr". Och summan av det hela blir inte direkt någon miljöbesparing. Men det är kul och kreativt - och det har ju förstås också ett värde. Så är det det man eftefrågar så är det ju inget som helst fel. Men det är lätt att tuta i sig att man räddar världen lite också....
 
 
Gamla t-shirts som klipps i remsor går det att virka en massa bra saker av. Här håller en korg på att bli till. Som förstås är livsnödvändig...eh...
 
 
När man försöker återbruka istället för att köpa nya saker man behöver så slås man av hur lite man faktiskt behöver. Jag har fullt med tyg och gamla grejer. Men vad ska jag göra med dem? Grytunderlägg? Hur många sådana behöver man? Disktrasor? Barnkläder? Leksaler?
 
 
 


RSS 2.0