skuldbeläggande

2010-10-12 ♥ 17:30:10 | Kategori >> Tankar & diskussioner | KOMMENTARER (0)

Jag tänkte skriva ett inlägg om hur irriterande och omotiverat det är att varna tjejer för att gå ut. Hur sjukt överdriven rapporteringen om våldtäkterna är. Men clara gjorde det så bra här att det känns överflödigt.

Finns det något annat brott där det fokuseras så mycket på offret, och vad detta offer kan göra för att undvika att bli utsatt? Knappast.

Att betydligt fler killar än tjejer blir utsatta för våldsbrott är det inte många som tror. Det är helt ologiskt att killar ska följa tjejer en mörk natt. Tjejerna går oftast säkrare. Jag känner många killar som har blivit oprovocerat attackerade, men ingen tjej som har utsatts för den typen av brott.

När man hör om en kille som blir brutalt misshandlad så är det inte på långa vägar samma reaktioner som om en tjej blir utsatt för våld, sexuellt eller inte. Man utgår från att killar ska skaka av sig händelsen, medan tjejer ska bli ärrade för livet. Det talas om att tjejer skuldbelägger sig själva när de utsätts för våldtäkter och annat, men det talas om det till absurdum. För det finns många tjejer som inser att det är förövaren som är ett jävla äckel, och ingen annan. Men erkänner man det som tjej så undrar folk hur man fungerar. Det talas om att tjejer inte ska behöva vara offer jämt, men när de visar sig starka lyfter folk på ögonbrynen.

Tänk om vi hade sett på andra brott med samma ögon som våldtäkter. Tänk er att en polis eller advokat frågar en rånad och misshandlad man om det inte var så att han egentligen ville ge bort pengarna? Eller om man efter ett villainbrott säger till ägarna att om man har ett så dyrt och fint hus och dessutom visar upp det så är det ju faktiskt som att be om ett inbrott.

Det finns säkerhetsåtgärder som rekommenderas att vidta för att undvika de flesta typer av brott. Men inte på samma sätt som vid våldtäkter.

När det gäller våldtäkter så är det inte bara så att man berättar för tjejer hur de ska låta bli att vara, vart de ska låta bli att vistas och vad de ska låta bli att ha för kläder. Nej, det stoppar inte ens vid de absurda förslagen som sänker alla manliga varelser till kåta monster utan varken impulskontroll eller någon som helst moral. Nej, det talas till och med om att det inte ens är en våldtäkt längre. Att det aldrig har begåtts ett brott. För hon hånglade ju med honom tidigare. För hon hade ju utmanande kläder på sig på vägen hem från en fest.

Varför ser jag aldrig rubriker som varnar killar för att gå utanför dörren? Varför säger man aldrig att killar inte ska bli för fulla för då kan de bli misshandlade?

Varför skuldbelägger man inte en kille med dyr klocka om den blir stulen, på samma sätt som en 14 årig tjej som blir bestulen på sin oskuld?

Kommentarer

Lämna en kommentar!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0